søndag den 19. januar 2014

Fejl 9: Du hviler for lidt

Derfor vokser musklerne ikke:
Hvis du har rygende travlt i din hverdag, kan det være fristende at blive oppe en ekstra time eller to, før du går i seng. Men det er en dårlig investering. Søvn og hvile er vigtigt, og de fleste går på kompromis med deres restitution og dermed deres evne til at træne igennem, hvis de sover under 6-8 timer alle ugens dage. Bemærk dog, at vores søvnbehov er forskellig.

Ud over søvnen er hviletiden mellem træningspassene meget vigtig. Hvis du kaster dig over en masse fysisk krævende aktiviteter mellem træningspassene, får kroppen ikke den nødvendige ro til at superkompensere. Superkompensation er den proces, der foregår inde i kroppen i forbindelse med træning, og som er ansvarlig for alle former for formfremgang.

Kort fortalt går superkompensation ud på, at træning stresser din muskulatur så meget, at præstationsevnen falder. Efter træning begynder den stressede muskulatur at restituere og opbygge en lille smule stærkere strukturer. Efter passende mængder søvn og hvile vil kroppen derefter være blevet en smule stærkere, og du er nu klar til at træne igen.

Sådan får du større muskler:
For at sikre kroppen ro til dens superkompensation gælder det om at hvile tilpas længe. Hvis du træner 3 gange om ugen og hver gang kommer alle kroppens vigtigste muskler igennem, bør du kun træne 3-6 sæt pr. muskelgruppe.

Hvis du derimod benytter et splitprogram og dermed giver den enkelte muskelgruppe mulighed for længere restitutionstid, lad os sige 72 timer, så kan du træne 6-12 sæt pr. muskelgruppe. Husk at lytte til din krop. Hvis den føles træt og slidt, så spring det forestående træningspas over – det er vigtigt at turde holde pause.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar